Till senaste kommentaren

Kan man måla bort dålig lukt från doft från tex Nikotin?

Vilken färg ska man använda för att få bort doften i en inrökt bostad?

  Det är en vanlig fråga inför köp av bostad där tidigare ägaren rökt inomhus och där det luktar illa?

Kan man måla bort dofter?

Alcro Kundcenter

Kommentarer


 • Många upplever ofta att oangenäm doft minskar vid ommålning, detta till trots att ingen produkt har som specifik egenskap att spärra in illa luktande dofter.
  Många gånger så handlar dessa dofter om nikotindoft men samma sak gäller vid doft från tex brandskador.

  Viktigt vid målning av nikotin eller rökskadade ytor är att minimera risk för att missfärgandeämnen tränger igenom till den nya målade eller tapetserade ytan.
  Spärr och isolerande färger har till huvudsakliga uppgift att isolera de missfärgningar som i tex nikotin finns. Spärrar man inte dessa innan ommålning/tapetsering finns risk för att genomblödning och missfärgningar går igenom till de nymålade skikten.


  Vad kan man då göra för att både minska doft och risk för genomslag/genomblödning av missfärgande ämnen?
  • Börja med att ta ner eventuella tapetytor. Ofta sitter mycket av den upplevda doften i tapeten. 
  • Alla ytor som ska målas och tapetseras om måste  tvättas noga innan ommålning.
  Ta därför om möjligt ned så mycket av tapet ned till fast underlag. Dels försvinner en del av den doft som är oönskad och risk att tapet bubblar och släpper när den tvättas minskar .

  • Tvätta mycket noga alla ytor som ska målas om med vår Målartvätt Plus  
  • Obs! Eftertorka med vatten och tvätta tills vattnet är helt rent.
  Här i denna finns mer information om Målartvätt Plus.

  Detta är mycket viktigt då nikotinet som sitter på ytan gör ytan fet. Denna feta yta kan göra att den färg som målas ovanpå släpper. Här kan man även efter tvätt uppleva att doften minskar då mycket av denna sitter i den feta ytan.

  Börja med att först måla tak och väggar innan du målar dina snickerier.


  Målning av snickerier, möbler och andra lackfärgsmålade ytor.
  Dessa ytor tvättas rent enligt samma förfarande som vi tidigare här beskrivit. Målade snickerier räcker oftast att tvättas ordentligt. Dessa ytor tar inte upp missfärgningar på samma sätt så som tak väggfärgsmålade ytor kan göra och behöver sällan grundmålas. Är ytorna kraftigt missfärgade grundmålas dessa med Milltex Multistopp.

  Efter tvätt matts ytan med fint slippapper och övermålas två varv med någon av våra snickerifärger ad. Finess eller Servalac Lackfärg.

  Här i denna länk finns mer information om våra snickerifärger.

  Målning av väggar och tak
  • Måla  både väggar och tak 1-2 varv med   Milltex Renova Grundfärg    Milltex Renova Grundfärg har mycket goda isolerande egenskaper och kan användas i system med Milltex Renova Helmatt vid isolering av nikotin-, sot- och vattenskadade ytor. 
  För grundning och lätta genomslag, vänta minst 6 timmar innan övermålning. För full isolerande effekt rekommenderas minst 24 timmars torktid.

  System Vid lättare genomslag:
  1x Milltex Renova Grundfärg
  1X Milltex Renova Helmatt Grund-och Täckfärg

  System Vid kraftiga genomslag :
  1x Milltex Renova Grundfärg
  2X Milltex Renova Helmatt Grund-och Täckfärg


  Här i denna länk finns mer information om Milltex Renova Produkterna 


  Därefter kan du sedan måla beroende på vilken yta det gäller med valfri vägg eller takfärg eller i önskad glans och kulör.


  Här i denna länk hittar ni våra Takfärger
  Här i denna länk hittar ni våra Väggfärger tex Våra populära ad. Serene och ad.Stil
   

  Om du har fler frågor eller undrar över något i vårt svar här är du självklart välkommen åter.

  Hälsningar


  Christina
 • Hej,

  Vi har köpt ett inrökt hus och konsulterat en målare i samband med renoveringen av det. För att förhindra genomträng av röklukt och nikotin så tipsade han oss att ta ner alla tapeter och spärrmåla med vattembaserad spärrfärg två gånger (därefter målade vi ytterligare två gånger med ”vanlig” väggfärg). Sagt och gjort, men det tråkiga är att det i några rum fortfarande luktar rök. En förvriden nikotindoft som verkar tränga igenom väggarna.

  Vad återstår för möjligheter för oss nu? Ska vi lägga ytterligare ett lager spärrfärg?Ska vinda använda oss av oljebaserad spärrfärg som jag förstår funkar bättre mot doft? Beror genomträngningen av nikontin på att vi inte tvättade väggarna efter att vi tagit ner de gamla tapeterna?

  Tacksam för svar.

  Mvh Åsa
 • Hej Åsa,

  Tyvärr och så som vi i denna tråd nämner så har inte färg i sig någon doftspärrande egenskap.
  Men att många upplever förbättring efter målning då ytorna tvättats och målats om.
  Jag tror dock inte att om ni nu har tagit bort alla lager tapet och sedan målat att det direkt är därifrån doften sitter och kommer från.
  Nikotindoft sätter sig tyvärr inte enbart i väggar och tak utan finns i alla material så som golvmattor skåp och liknande.

  Att tvätta inför målning är viktigt. Detta ur den aspekt att det feta i nikotinet inte ska göra att färgen får dålig vidhäft.
  Doften sitter till stor del i det som tvättas bort och en förbättring vid ommålning kan upplevas av den anledningen . Om nikotin hade kommit genom de tapetlager ni tagit bort skulle eventuell tvätt kunnat förbättrat läget. Dock sitter oftast det mesta i tapetlagret och borde här har tagits bort .

  Det finns inte något i en lacknaftaburen oljefärg såsom vår Kraft grundfärg som har uttalade eller mer anpassade och mer doftspärrande egenskaper än vad den vattenburna Isolera har. Dock doftar den mer lösningsmedel och ibland upplevs det en förbättring.


  Vi vill därför rekommendera ert att kolla med en saneringsfirma som hanterar doftasanering och se om där finns fler lösningar att tillgå.
  Om inte plastmattor/golv bytts ut kan eventuellt doft även komma därifrån.

   Om du har fler frågor eller undrar över något i vårt svar här är du självklart välkommen åter.

  Hälsningar  Christina Alcro Kundcenter
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.