Lasyr på furu kan bli rosa

Hej 😀
Hoppas allt är bra.

Jag ska lasera fururibber som ska sättas upp i tak och på en vägg.

Golvet är ett furu plankgolv som har hårdvaxolja Osmo 3111 (vit) och jag vill att taket och väggen ska gå i samma naturliga vita träkänsla som golvet.
Jag har testat annat fabrikats vita lasyr på nya ljusa träribbor, hyvlad furu(1 lager) men de upplevs så rosa istället för trävitt. Om jag stryker på 2 lager så blir de för vitt istället.

Har ni några bra tips och lasyr som jag kan testa som gör att fururibborna upplevs naturligt trävit eller mot brun/grått/gult men bara de inte går mot rosa.
Det är ny furu som ska levereras så jag ka tänka mig att den kommer vara rätts å ljus och fin. Hur ska man tänka när man behandlar furu och vill ta bort de rosa men behålla de naturliga. Kom gärna med förslag på ncs kod som jag kan bryta till lasyr eller en färdig lasyr i erat sortiment.

Tusen tack på förhand
Mvh/jessica

Kommentarer

 • Hej Jessika,
  här är allt bara bra, tack som frågar !

  Vi förstår ditt dilemma när det vita vill slå mot det rosa hållet.

  Detta beror på att i trä finns naturliga röda/gula toner som gör att kulören för det som är transparent påverkas. Dessa toner kan även göra att grå nyanser ser blå eller grönaktiga ut.

  Vi vill tipsa dig om att infärga ytan först med vår träbets och efter detta lacka med vår matta klarlack .
  Vår träbets finns klar i en vit variant och denna kan du späda med vatten till önskad vithet. läs mer om Träbets här
  Ibland kan bets vara mindre känsliga för just detta med att ge en rosa ton då bets tränger ner i trät medan pigmenterade lacker lägger sig ovanpå.

  Att blanda NCS-kulörer (täckande kulör) i transparenta produkter är lite svårare och dessa recept behöver räknas om.

  Detta är dock inget problem och behöver butik stöttning i detta så vet de att de kan ta hjälp av oss för för omräkning.

  Om du vill testa med en NCS kulör så vill vi tipsa dig om S1005-Y den innehåller nämligen ingen pasta med rött i sig men drar ändå mot grå med lite gulton. Tittar man på tex S1002-Y så innehåller detta recept OM -pasta och denna vill vi att du här slipper.

  För att sammanfatta rekommenderar vi första hand att på en provyta testa med vår vita färdiga Träbets och späda den tills du får rätt vitnyans.
  Därefter att testa ett specialrecept i Träbets för NCS S1005-Y

  Men oavsett vilket alternativ du väljer sär det bra att ta med i tanken att furu även när betsas eller lackeras med pigment, över tid kulör förändras av uv ljuset.
  Dock sker den processen otroligt mycket långsammare än när den är behandlad med opigmenterade produkter eller inte behandlad alls.
  Hur ljusutsatt ytan är påverkar även hur lång tid det tar innan du ser en eventuell förändring från det att du behandlat.

  Viktigt dock att du provar på ribbor av samma leverans som du sedan kommer sätt upp. Det kan skilja mycket mellan olika brädor och tänk på detta redan vid inköp.

  Hoppas att detta kan var till din hjälp.


   Om du har fler frågor eller undrar över något i vårt svar här är du självklart välkommen åter.

  Hälsningar

  Christina Alcro Kundcenter
  (Uppdaterad )
 • Hej!

  Jag fyller på med en fråga:
  Har laserat gammal furupanel från 60-talet med Herdins panelvit.
  Resultatet är obehagligt skiftande mellan röd, rosa och vitt.
  Kan jag rädda detta genom att måla ovanpå med någon annan produkt?
  I så fall vilken kulör?

  Vill se ådringen igenom men rosa känns inget vidare? Furun sitter i tak och på en långsidevägg.

  Tack på förhand!

  Mvh Annr
  (Uppdaterad )
 • Hej Anne,

  Tack för din fråga.

  Att lasera en gammal furu kan vara svårt då dessa tenderar att i sin "gulning få just en liten rödbrun ton. När man laserar en yta med transparent lasyr i vitt så ger den röd-gula underliggande tonen ibland en rosa effekt som är svår att undvika.

  Då den mörkare botten även tenderar att göra att utseendet blir en anings "stripigt" och randigt och man laserar med mycket pigment i den transparenta lasyren så är det svårt här att kunna "räta " upp ytan till det utseende som önskas.

  Därför är vår bästa rekommendation att istället måla dessa mörka furupaneler täckande vit med vår Panelgrund. Du tappar dock då den ådring som finns då denna är en täckande färg.
  Panelgrund har spärrande egenskaper som minskar risk för genomslag från kvistar och från de missfärgande ämnen som finns och som naturligt gör den röd-bruna ron som åldrad furu ofta får.
  Panelgrund har en vit nyans som här harmonierar toppen med de kulörer du i din fråga nämner.

  Önskas istället en ljus vitlaserad panel så är rekommendationen att byta ut panel mot ny ljus furupanel och istället lasera denna med vår Panellack i önskad vit ton.
  .
  Om du har fler frågor eller undrar över något i vårt svar här är du självklart välkommen åter. .
  Hälsningar


  Christina Alcro Kundcenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.