Till senaste kommentaren

Gravid och måla och skrapa bort färg?

Hej!

Jag är gravid i vecka 21 och jag har en fråga gällande linoljefärg.
Vi vill förnya vår linoljadefasade med ny linoljefärg. Vågar jag skrapa bort den gammal linoljefärg utan att riskera något? Jag vet att vi spädde ut förra linoljefärgen med lösningsmedel.
Elin

Kommentarer

 • Hej Elin

  Tack för din fråga och grattis!

  När färgen torkat finns inget lösningmedel kvar på ytan och vid det är vid skrapning generellt sett ingen fara att skrapa ned en tidigare lösningsmedelsburen färg.

  Dock bör du som gravid inte använda metoder med värme så som tex speedheater eller värmepistol för att värma upp lösa upp färg vid skrapning. Då avges ångor som kan vara skadliga.

  Om din linoljefärg, kanske ursprungligen kan vara målad långt tillbaks i tiden på 60-70 talet eller tidigare så kan dessa innehållit bly.

  Riktigt gamla färger kan innehålla bly och är du osäker rekommenderas att du låter någon annan utföra arbetet.

  Vet du om att du själv under närtid målat din linoljefärg så är det därmed säkert att med skrapa bort färgen då dagens färger inte innehåller vid skarpning farliga halter av bly.

  När du som gravid målar är det mycket viktigt att du inte använder dig av lösningsmedelsburna produkter.

  Vi avråder även från att använda produkter så som målartvätt på spray då dessa innehåller alkoholer och det vid sprayandet är lättare att andas in det som "flyger" runt i luften. Då är det att föredra att använda trasa som väts med målartvätt och inte spraya.


  På Sveff hemsida och i denna i PDF-format bifogade artikel
  kan du läsa mer kring rekommendationer kring målning till gravida och till familjer med småbarn.   Om du har fler frågor eller undrar över något i vårt svar här är du självklart välkommen åter.

  Hälsningar

  Christina Alcro Kundcenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.